Полтавський університет економіки і торгівлі поширює культуру здорового харчування серед школярів
27 жовтня 2023 р. уряд України схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердив операційний план заходів з її реалізації у 2023-2027 роках.
Стратегія містить бачення, стратегічні та операційні цілі розвитку реформи системи шкільного харчування на період до 2027 року, зокрема за такими ключовими напрямами:
- організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;
- відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР;
- розвиток кадрового потенціалу;
- впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.
Приємно відзначити, що Полтавський університет економіки і торгівлі долучився до всіх цих напрямків ще до законодавчого регулювання реформування шкільного харчування. Адже в університеті багато років здійснюється підготовка технологів харчування. Також готують фахівців із закупівель, зокрема продуктів харчування, в рамках першої в Україні освітньої програми «Публічні закупівлі». Полтавський університет економіки і торгівлі першим в Україні відкрив «Школу НАССР» та започаткував серію тренінгів «Впровадження системи НАССР для закладів освіти». У 2022 році фахівці ПУЕТ провели два онлайн-форуми, присвячені реформі шкільного харчування. Викладачі університету Олександра Горобець та Аліна Ткаченко долучилися до роботи Офісу реформ, створивши нові збірники рецептур для шкіл. Також Аліна Ткаченко взяла участь у якості тренера в проєкті School Chef’s Training Hubs Development, що передбачає створення кулінарних хабів у Тернопільській, Одеській та Полтавській областях. Після набуття чинності Постанови КМУ «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», викладачі нашого університету активно долучилися до розробок приблизних меню і технологічних карток для закладів освіти.
Важливим також є напрямок формування загальної культури здорового харчування. Його Полтавський університет економіки і торгівлі реалізує багато років поспіль. Яскравим прикладом такої діяльності є просвітницькі акції для шкіл під назвою «Хочу жити в якісному світі», під час яких дітей вчили грамотно читати маркування, аналізувати штрихове кодування та проводити дослідження харчових продуктів експрес-методами. А після запровадження реформування шкільного харчування в Україні, Полтавський університет економіки і торгівлі розробив і успішно реалізував у школах Полтави та області програму «Фестиваль здорового харчування».
Тому, якщо ваша школа хоче долучитися до проведення «Фестивалю здорового харчування», ми готові допомогти в реалізації цього проєкту. У програмі фестивалю: коротке ознайомлення з реформою шкільного харчування, майстер-клас із формування «здорової тарілки». За бажанням можна обрати кулінарні майстер-класи або дослідницькі локації харчових продуктів. Також захід може бути переформатовано для батьків.
Докладніша інформація за номером +38050147741 (Аліна Ткаченко).