Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми та перспективи розвитку харчових виробництв, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу»
20 – 21 листопада 2019 року на факультеті харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Полтавського університету економіки і торгівлі відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми та перспективи розвитку харчових виробництв, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу», присвячена 45-річчю від дня заснування факультету.
У конференції взяло участь понад 110 учасників, у тому числі науковці з Вищої Школи Готелярства та Гастрономії в Познані (Польща), Донецького національного університету економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського, Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України, Харківського державного університету харчування і торгівлі, Одеської національної академії харчових технологій, Дніпровського національного університету імені О. Гончара, Київського національного торговельно-економічного університету, Університету імені Альфреда Нобеля, Української медичної стоматологічної академії, Полтавської державної аграрної академії, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка та Полтавського університету економіки і торгівлі.
З вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор із наукової роботи, д. т. н., професор Гаркуша Сергій Володимирович.
У рамках конференції відбулися засідання секцій за такими напрямами:
- Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчових технологій і ресторанного господарства.
- Інновації в готелях і ресторанах.
- Геоекономічні особливості розвитку туристичної діяльності в умовах глобалізації.
- Прогресивні процеси та обладнання харчових виробництв і ресторанного господарства.
- Актуальні проблеми гуманітарних наук у дослідженнях викладачів і студентів.
- Фізична культура та спорт у житті студентів.
На пленарному та секційних засіданнях заслухано наукові доповіді, що були присвячені обговоренню актуальних проблем розвитку харчових виробництв, готельно-ресторанного й туристичного бізнесу, зокрема інноваційним технологіям продукції ресторанного господарства, гарантіям забезпечення їх якості та безпеки, тенденціям розвитку інформаційних технологій у сфері гостинності, сучасним проблемам діяльності підприємств готельно-ресторанного господарства, туристичної індустрії.
Доповіді учасників мали проблемний, дослідницький характер, наукове та практичне значення. Більшість доповідей викликали активну дискусію. Особливо активними на секційних засіданнях були студенти-магістри.
Завідувач кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства, д. т. н, професор Галина Панасівна Хомич звернула увагу на перспективи наукових розробок викладачів кафедри, першочергові завдання та проблеми, що виникають у ході проведення досліджень, наголосила на тісному зв’язку науки з виробництвом.
Проблеми й перспективи розвитку готельного і ресторанного господарства та питання якості надання послуг у сфері гостинності окреслила в доповіді завідувач кафедри готельно-ресторанного та курортної справи, д. т. н., професор Тетяна Вікторівна Капліна.
Серед іншого було визнано, що подальше підвищення якості продуктів харчування повинно проводитись у тісному симбіозі новітніх технологій з інноваційними процесами та апаратурним їх оформленням.
Як відмітив д. геогр. н., професор Павло Васильвич Шуканов, в умовах глобалізації все більше поширюються процеси трансформації світового ринку туристичних послуг. Отже, інноваційно-інвестиційна діяльність та адаптація України до нової реальності передбачають урахування геоекономічних особливостей у розвитку туристичного бізнесу, що забезпечують ефективний взаємозв’язок між перспективним розвитком національної економіки та макрорегіональними ринками світу.
Підсумовуючи обговорення концептуальних проблем інноваційних технологій готельно-ресторанного, туристичного бізнесу та харчових технологій, було наголошено на важливості розвитку наукових шкіл факультету.