Eng

Онлайн-форум «Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчової продукції»

Дата проведення: 20 жовтня 2020 року (10:00)

Місце проведення: м. Полтава, вул. Коваля, 3, Полтавський університет економіки і торгівлі (в онлайн форматі)

Цільова аудиторія: оператори ринку харчових продуктів:  агропродовольчі ринки, заклади громадського харчування, торговельні підприємства, виробники.

Тривалість заходу: 8 год.

Орієнтовна кількість учасників: 75 осіб.

Мета програми для учасників: Практична допомога операторам ринку харчових продуктів у впровадженні системи НАССР на своїх потужностях.

Контекст: У зв’язку з необхідністю виконання зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, реформування системи державного контролю за якістю та безпекою харчових продуктів набуло принципового значення, оскільки забезпечує захист життя та здоров’я людини, дотримання прав та законних інтересів споживачів продукції. У рамках проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» відбулася гармонізація українського харчового законодавства з європейським: розроблено 11 законопроектів та 92 підзаконні акти. Згідно Закону України №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  оператори ринку харчових продуктів зобов’язані впровадити систему НАССР. Також упродовж останніх років в Україні послідовно впроваджується європейська концепція безпечності харчових продуктів, що ґрунтується на принципі “від лану до столу”. Це означає системний підхід до гарантування безпечності харчових продуктів на всіх етапах харчового ланцюга, що починається ще на етапі вирощування сільськогосподарських рослин та тварин і закінчується на полицях супермаркетів та закладів харчування. Однак, система НАССР є відносно новою для вітчизняних операторів ринку, що зумовлює необхідність проведення практичних семінарів та навчальної роботи.  Основною перевагою системи НАССР для підприємство харчової галузі є: можливість виходу продукції на міжнародні ринки; підвищення іміджу та довіри серед споживачів; підвищення конкурентоспроможності продукції; збільшення прибутків, що зумовлене зниженням кількості скарг, рекламацій та відкликання небезпечної продукції.

Конкретні цілі заходу:

  • навчання операторів ринку харчових продуктів практичним аспектам впровадження системи НАССР;
  • імплементація положень Угоди про Асоціацію України  Європейським Союзом у частині заходів, пов’язаних  з удосконаленням  системи контролю безпечності харчових продуктів;
  • роз’яснення положень харчового законодавства учасникам заходу;
  • практична допомога у розробленні документації для впровадження системи НАССР операторами ринку харчових продуктів;

Очікувані результати заходу:

  • впровадження системи НАССР операторами ринку харчових продуктів, які будуть учасниками семінару;
  • удосконалення системи контролю за безпечністю харчових продуктів підприємствами;
  • збільшення експортного потенціалу операторів ринку  харчових продуктів.

Формат заходу: онлайн-конференція з використанням платформи Zoom.

Тривалість заходу – 1 день. Для підвищення залученості учасників передбачено наступні види активностей:

  1. налагодження зворотного зв’язку з учасниками шляхом попереднього отримання (під час заповнення форми реєстрації) питань до спікерів, у кінці виступу кожного спікера передбачено до 15 хв. для Q&A сесії;
  2. включення у програму панельної дискусії під час якої спікери відповідатимуть на питання учасників отримані у Zoom-чат під час їх виступів, а також спільно обговорюватимуть ключові практичні проблеми впровадження НАССР в Україні у поточних епідеміологічних умовах;
  3. включення до програми форуму практичного воркшопу «Розроблення документації по системі НАССР» під час якого усі учасники рандомно розподіляються на чотири Zoom-кабінети для доопрацювання матеріалів, які будуть попередньо надіслані у вигляді  електронного зошиту з шаблонами відповідних документів. Дані документи рекомендовано використовуватись учасниками для впровадження НАССР на їх підприємствах.

 

Таймінг

Спікери та теми виступів

10.00-10.10

Відкриття заходу

Модератори – директор інституту бізнесу і сучасних технологій ПУЕТ, керівник науково-тренінгової лабораторії «Школа НАССР» Аліна Ткаченко, директор Інституту проєктів та інновацій Інна Пахомова

10.10-10.15

Вітальне слово, директор Департаменту економіки і інвестицій, Віта Клименко

10.15.-11.00

 

11.00-11.15

Презентація «Нове харчове законодавство. Що важливо знати виробнику», засновниця власного бренду «ФАБРИКА РЕШЕНИЙ», консультант впровадженню системи НАССР та систем ISO 22000, ISO 9001, Вікторія Облак

Q&A сесія, відповіді експерта на питання

11.15-11.55

 

11.55-12.10

Презентація «Важливість дотримання санітарних та гігієнічних норм операторам ринку харчових продуктів з урахуванням епідеміологічної ситуації», головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, Наталія Катеренчук

Q&A сесія, відповіді експерта на питання

12.10- 13.10

 

13.10-13.30

Презентація «НАССР і малі виробники. Як малому бізнесу впровадити НАССР?», голова Асоціації з інтеграції НАССР в Україні, Владислав Веремеєнко

Q&A сесія, відповіді експерта на питання

13.30-14.00

Перерва на обід

14.00-16.30

Воркшоп «Розроблення документації по системі НАССР», консультанти науково-тренінгової лабораторії «Школа НАССР» Аліна Ткаченко, Інна Пахомова, Олена Горячова, Наталія Рогова.

Учасники заходу рандомно розподіляються на чотири Zoom-кабінети та під керівництвом модераторів пропрацьовають документи у електронних зошитах, які містять відповідні шаблони необхідні для впровадження системи НАССР.

16.30-17.00

Підведення підсумків, зворотній зв'язок від учасників.

 

Тематичні новини

Операторів ринку харчових продуктів навчали впровадженню системи НАССР

20 жовтня відбувся онлайн-форум «Упровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів». Для проведення заходу було використано дистанційну платформу zoom. Цей захід реалізований у рамках Марафону підтримки підприємництва за сприяння Департаменту економіки і інвестицій Полтавської міської ради в рамках реалізації Програми «Бізнес-Влада-Наука». Захід спрямований на операторів ринку харчових продуктів (агропродовольчі ринки, заклади громадського харчування, торговельні […]

189

Онлайн-форум «Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів»

20 жовтня 2020 року відбудеться онлайн-форум «Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів» У рамках програми, ініційованої Департаментом економіки і інвестицій Виконавчого комітету Полтавської міської ради «Бізнес-Влада-Наука як взаємодія для результату» спільно з Полтавським університетом економіки і торгівлі організовано  Марафон підтримки підприємництва. Головною метою Програми є консолідація співпраці між бізнесом, владою та наукою шляхом […]

208
БІЛЬШЕ НОВИН