Назва модуля
|
Теми модуля
|
Модуль 1. Вивчення європейського законодавства у галузі безпечності харчових продуктів
|
1.1 Codex Alimentarius: Основні поняття
|
1.2 Вивчення директив Європейського Парламенту щодо безпеки харчових продуктів
|
1.3. Основні вимоги законодавства ЄС щодо безпеки та якості харчових продуктів
|
1.4. Реформування законодавства про безпеку харчових продуктів в рамках імплементації Угоди про асоціацію Україна – Європейський Союз.
|
Модуль 2. Основні поняття системи НАССР
|
2.1. НАССР. Кращі європейські практики
|
2.2 HACCP: 7 кроків, 12 принципів
|
2.3 Небезпека харчових продуктів. Фізичні, хімічні, біологічні фактори. Алергени
|
2.4 Вивчення стандартів системи НАССР: (ISO 22000, IFS,BRC, Global Gap).
|
Модуль 3. Передумови програм системи НАССР
|
3.1 Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення
|
3.2.Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок
|
3.3.Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо
|
3.4.Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами
|
3.5.Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь)
|
3.6. Здоров’я та гігієна персоналу
|
3.7. Захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності
|
3.8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби
|
3.9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин
|
3.10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками
|
3.11. Зберігання та транспортування
|
3.12. Контроль за технологічними процесами
|
3.13. Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів
|
Модуль 4. Практичні аспекти впровадження системи HACCP операторами продовольчого ринку – європейський досвід
|
4.1. Вимоги до робочої групи HACCP
|
4.2. Опис сировини та готової продукції
|
4.3 Опис блок-схеми технологічних процесів виробництва
|
4.4. Аналіз небезпечних факторів
|
4.5. Визначення критичних контрольних точок (ККТ)
|
4.6 Встановлення обмежень для кожного ККТ
|
4.7. Встановлення заходів моніторингу для кожної ККТ
|
4.8. Визначення коригуючих дій
|
4.9. Встановлення процедур верифікації і валідації
|
4.10. Управління документацією
|