Eng
55

Міжвузівський науково-практичний семінар «Нові технології та обладнання харчових виробництв»

15 квітня 2021 р. відбувся черговий Міжвузівський науково-практичний семінар «Нові технології та обладнання харчових виробництв» під науковим керівництвом д.т.н., професора кафедри інженерії, обладнання та математики Скрипника В.О., метою якого були обмін передовим досвідом з розробки і впровадження нових технологій і обладнання галузі, виявлення існуючих проблем розвитку малих і середніх підприємств галузі. Цього року семінар був присвячений 60-річчю освітньої діяльності Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі».

З вітальним словом до учасників семінару звернувся проректор з науково-педагогічної роботи ПУЕТ, д.е.н., доцент Манжура О.В., в якому особливу увагу приділив відповідальності науковців за результати впровадження наукових розробок і, в першу чергу, їх безпечність для здоров’я людини і навколишнього середовища.

З доповідями виступили провідні науковці Полтавського університету економіки і торгівлі,  Харківського університету харчування та торгівлі, Дніпровського національного університету ім. О. Гончара, Харківського державного університету харчування та торгівлі і Науково-дослідного випробувального центру харчової продукції Державного підприємства «Полтава­стандартметрологія».

На семінарі було заслухано 15 доповідей, яки характеризувались присутніми як актуальні, практичною значущі та такими, що мають високий науковий рівень. Особливу зацікавленість присутніх викликали доповіді, які розкривали технологію кондуктивного сушіння жареного м’яса (доповідачі – д.т.н., доц. Скрипник В.О., к.т.н. Миронов Д.А., студентка гр. ХТІ-31 Латиш В.С.), напрям­ки використання фруктової сировини в якості джерела органічної кислоти в технології харчових продуктів: маринадів для м’ясної сировини та молюсків; солодких соусів і бісквітних напівфабрикатів із метою поліпшення їх органолептичних показників, підвищення біоло­гічної цінності, позитивного впливу на структурно-механічні власти­вості та мікробіологічні показники готового виробу (доповідачі – д.т.н., проф. Хомич Г.П., к.б.н., доц. Бородай А.Б.), технологію желейної продукції з відсутністю лактози, казеїну, холестерину та глютену для харчування широкого кола споживачів, в тому числі хворих на целіакію та лактозну непереносимість (доповідачі – к.т.н. Гередчук А.М., к.б.н., доц. Бородай А.Б), технології безглютенового печива для осіб з діагнозом целіакія (доповідачі – к.т.н., доц. Горобець О.М., к.т.н., доц. Левченко Ю.В.). Бурхливе обговорення викликала доповідь представників Науково-дослідного випробувального центру харчової продукції Державного підприємства «Полтава­стандартметрологія» Ремізова Н. Л., Кочерженко Т. В. в співавторстві з к.т.н., доц.  Гайворонською З. М. «Водо­забезпечення та якість питної води у Полтавській області», в якій розкривалися результати дослідження якості питної води в різних регіонах Полтавщини.

Оргкомітет семінару висловлює подяку всім науковцям ПУЕТ, а також інших закладів вищої освіти, за плідну участь у його роботі.

PDF icon Нові технології та обладнання харчових виробництв

БІЛЬШЕ НОВИН