Операторів ринку харчових продуктів навчали впровадженню системи НАССР
17 червня відбувся практичний семінар «Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів”. Захід відбувся онлайн з використанням дистанційної платформи zoom.
Даний захід реалізований Центром Інформаційної Підтримки Бізнесу м. Суми, що заснований на базі ГО “Рада молодих вчених”, у партнерстві з Вищим навчальним закладом Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» за підтримки ЄБРР у рамках ініціативи ЄС #EU4Business.
Захід спрямований на операторів ринку харчових продуктів (агропродовольчі ринки, заклади громадського харчування, торговельні підприємства, виробників) з метою ознайомлення учасників з практичними аспектами впровадження системи НАССР. До заходу приєдналися понад 100 представників малого та середнього підприємництва – операторів ринку харчової продукції з усіх регіонів України.
Згідно із Законом України №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку харчових продуктів зобов’язані впровадити систему НАССР. На семінарі учасники отримали роз’яснення положень харчового законодавства, практичну допомогу в розробленні документації для впровадження системи НАССР, дізналися про перевірки.
Захід розпочався з вітального слова керівника Центру інформаційної підтримки бізнесу м. Полтава, Тараса Савченка, який також розказав про можливості для бізнесу від Європейського банку реконструкцій та розвитку.
Серед спікерів:
- Юрій Оглашений, старший експерт з НАССР та простежуваності проекту “Improvement of Food Safey Control System in Ukraine” доповів про нове харчове законодавство, про те, що важливо знати виробнику харчових продуктів.
- Наталія Катеренчук, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області розказала про важливість дотримання санітарних та гігієнічних норм операторам харчових продуктів з урахуванням епідеміологічної ситуації.
- Вікторія Облак, засновник власного бренду «ФАБРИКА РЕШЕНИЙ», консультант із впровадження системи НАССР та систем ISO 22000, ISO 9001 пояснила учасникам семінару про впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів.
Після презентацій відбувалися Q&A сесія, під час якої учасники мали змогу задати питання кожному експерту.
У рамках заходу відбулася панельна дискусія «Основні труднощі при впровадженні системи НАССР» за участі усіх спікерів. Під час панельної дискусії учасники заходу отримали відповіді на питання, які були задані під час реєстрації та під час проведення заходу. Модераторкою панельної дискусії була Аліна Ткаченко – керівник науково-тренінгової лабораторії «Школа НАССР ПУЕТ», консультантка з з впровадження системи НАССР, декан факультету товарознавства, торгівлі та маркетингу.
Друга частина заходу була суто практичною. Учасники заходу були об’єднані в 4 zoom-кабінети для воркшопу «Розроблення документації по системі НАССР». Модераторами заходу були консультанти з впровадження системи НАССР, працівники Полтавського університету економіки і торгівлі – декан факультету товарознавства торгівлі та маркетингу Аліна Ткаченко, доцент кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи Олена Горячова, старший викладач кафедри готельно-ресторанної та курортної справи Світлана Рибакова та головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Катеренчук.
Експертами Школи НАССП ПУЕТ було розроблено робочі зошити, які містили відповідні шаблони, необхідні для впровадження системи НАССР, тому учасники мали змогу практично попрацювати з відповідною документацією.
По закінченню семінару експерти та організатори отримали зворотній зв’язок від учасників. Для усіх зареєстрованих учасників передбачені інформаційні матеріали, електронний робочий зошит з розробки документації для впровадження системи НАССР та сертифікат, які надіслані після закінчення заходу.