Eng
210

Про підсумки першого року проекту Еразмус+ «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»

22 квітня 2021 року відбулося підсумкове заняття  за проектом Еразмус+ Жан Моне Модуль «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Проект з 2020 року реалізує Полтавський університет економіки і торгівлі.

32 учасники – оператори ринку харчових продуктів з усієї України пройшли навчання за програмою. Серед учасників – представники різних сфер ринку харчової продукції, зокрема виробники,  ресторатори, агропродовольчі ринки та постачальники продукції. Варто відзначити, що застосування системи НАССР є обов’язковим згідно законодавства України для всіх операторів ринку харчових продуктів. Така вимога продиктована положеннями Угоди про Асоціацію України та Європейського Союзу. 

Курс «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» складався з чотирьох змістових модулів:

  • Вивчення європейського законодавства у галузі безпечності харчових продуктів – у цьому модулі були розглянуті основоположні директиви та регламенти ЄС щодо харчової безпеки, а  також розділи нормативного документу Codex Alimentarius.
  • Основні поняття системи НАССР. У модулі закцентована увага на кращі європейські практики впровадження системи, а також вимоги до системи НАССР у контексті реформування українського харчового законодавства.
  • Програми-передумови системи НАССР – практично розглянуті базові програми-передумови, дотримання яких регламентується законодавчо.
  • Практичні аспекти впровадження системи HACCP операторами продовольчого ринку – європейський досвід – детально розглянуті 12 кроків та 7 принципів системи НАССР.

Окрім занять в режимі онлайн, слухачі мали змогу пройти дистанційний курс, який був націлений на практичне розроблення системи НАССР. В результаті цього, учасники змогли підготувати пакет документів для впровадження системи управління безпечністю на власних підприємствах.

Тренерами проекту були викладачі «Школи НАССР» Полтавського університету економіки і торгівлі: Аліна Ткаченко, Олена Горячова, Юлія Басова, Людмила Губа та головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Катеренчук.

Загалом проект розраховано на 3 роки. Завдання проекту полягають у поширенні європейського досвіду управління безпечністю харчових продуктів на принципах HACCP та навчанні виробників продуктів харчування з європейського досвіду та європейських вимог у харчовому законодавстві.

БІЛЬШЕ НОВИН