СПОЖИВЧА КООПЕРАЦІЯ УКРАЇНИ: ХРОНІКА ФРОНТОВИХ БУДНІВ
За кілька днів – Великдень. Сьогодні Україна схожа на один велетенський дружний цех, у якому на відносно мирній території випікають пасочки до Великодня, найсмачніший у світі хліб. Всупереч усьому, всупереч фашистській навалі росіян на нашу країну. Коли про ці факти чуєш від героїв наших матеріалів, читаєш у стрічках соціальних новин, розумієш: українці демонструють унікальну незламність духу, віру в добро і перемогу, завжди націлені на добрі справи, на творчість, на любов. Наш народ, наша найпотужніша у світі армія обов’язково переможуть зло, яке несе російський фашизм!
А нині в домівках, у цехах хлібозаводів триває таїнство випікання великодніх пасок. І в цьому процесі участь та активність працівників споживчої кооперації вражає й надихає. Наш сьогоднішній випуск завдяки тим героям, тим фактам, про які розповідаємо, дарує атмосферу добра і тепла!
Із прийдешнім Великоднім святом! Перемоги, Миру і Віри!
ЧЕРНІГІВЩИНА
Про незламність духу і «хліб воєнного часу»
Ця розповідь – від наших колег із зраненої, але незламної Чернігівщини. Низький уклін їм за це.
Городнянський хлібозавод не зупиняв роботу протягом всього періоду окупації! Від початку повномасштабного вторгнення на територію області 5 кооперативних хлібозаводів продовжували працювати. Тільки на Городнянщині за добу працівники хлібозаводу випікали 4-5 тонн хліба. Для цього 4 бригади по 5 осіб працювали у 2 зміни по 16 годин.
За словами директорки хлібзаводу Лариси Козел, вони мали запас сировини на 2 місяці, але про всяк випадок старалися поповнювати ресурси заздалегідь. Відтак працівники заводу, представники райспоживспілки, місцевої влади та волонтери робили все можливе, щоб мати резерв пшеничного та житнього борошна. Замість дріжджів використовували заморожену закваску, тому жителі громади дуже хвалили «хліб воєнного часу».
А вже за 2 тижні від початку окупації запустили кондитерський цех та забезпечили громаду печивом і пряниками. На хлібозаводі готуються до Великоднього свята, тому всі магазини «СООР МАРКЕТ» поповняться великодньою здобою.
Голова правління Спілки споживчих товариств «Споживча кооперації Чернігівської області» Анатолій Мирошниченко висловив щиру вдячність всім працівникам хлібзаводу за нелегку працю, представникам райспоживспілки, місцевої влади та волонтерам – за підтримку та всебічну допомогу!
Продовжуймо працювати та підтримувати одне одного, адже запорука перемоги – це єдність та злагоджена робота кожного!
РІВНЕНЩИНА
Кооперативні паски: із вдячністю, для захисників…
Великдень для кооператорів Рівненщини – свято особливе. Тож готуються до нього заздалегідь і дуже ретельно. Покупці ж бо звикли, що кооперативні паски виготовлені винятково з натуральних складників, тобто і смачні, й корисні. До того ж за помірними цінами.
Щоправда, війна вносить у процес корективи: подорожчали і борошно, й оздоблювальні матеріали, й енергоносії. Тож виросла й собівартість великоднього хліба.
– Його випікання – особливий процес: починати треба не лише з чистими руками, а й із не менш чистими думками. Сьогодні всі наші помисли єдині: про перемогу України у війні та про мир, – каже голова правління Дубровицької райспоживспілки Ганна Мунько.
Саме дубровичани першими приступили до таїнства творення пасок. Ще в понеділок Страсного тижня зробили першу сотню для наших захисників. На упаковках під логотипом COOP написали: «Від вдячних кооператорів Дубровиччини». Робота в оновленому кондитерському цеху кипить: тепер тут є дві новенькі електропечі (справжні диво-пічки) та сучасна тістомісильна машина.
Березнівські, костопільські, володимирецькі, рівненські, млинівські кооператори теж мають кондитерські цехи. Тож найрідніший у світі запах наших українських пасок уже відчувають жителі громад: придивляються, прицінюються, вибирають.
Приміром, костопільці випечуть шість тисяч пасок різного формату – стільки, як і торік. Частина з них поїдуть до захисників та бійців територіальної оборони, частина – до ветеранів: щорічну акцію кооператорів «Ветеранська паска» ніхто не скасовував.
Не поступляться торішнім рекордам березнівчани: планують спекти аж 17-18 тисяч штук.
– Ми печемо паски одразу в чотирьох місцях: найбільше – на хлібокомбінаті, у печі на дровах. А ще – у магазині «Калач» та маркеті «РіКоС» та в кондитерському цеху в Соснівці. Цього вистачить не лише для торгівлі у магазинах мережі COOP: наш великодній хліб залюбки закуповують підприємці Рівненського та Сарненського районів. Щороку, коли йде святкова служба, бачу в кошиках земляків наші пасочки: отже, вони їм до смаку. І на здоров’я! – каже голова правління Березнівського райспоживтовариства Катерина Чухрай.
До слова, найменша, 100-грамова, паска в кооперативній мережі Березнівського райспоживтовариства коштує 15 гривень, найбільша, 600-грамова, – 58.
Інна ОМЕЛЯНЧУК
На фото: перша партія пасок від дубровицьких кооператорів – для наших захисників
БУКОВИНА
РЕЦЕПТИ УСПІХУ ВАШКІВЕЦЬКИХ ХЛІБОПЕКАРІВ
У формувальниці хлібобулочних виробів Вашківецького хлібокомбінату Вижницької райспоживспілки Сільви Колотило 42 роки трудового стажу на цьому підприємстві. Її тут знають як висококласного працівника, сумлінну і працелюбну людину, закохану в свою професію.
Вашківецький хлібокомбінат – єдиний у системі споживчої кооперації Буковини. Він успішно працює на місцевому хлібному ринку. Статус успішного підприємство набуло за діяльності його багаторічного керівника, який кілька років тому пішов на заслужений відпочинок, Михайла Григорця, а нині його підтримує наступниця – Галина Панів. За останні десятиліття на підприємстві вдалося зберегти кістяк спеціалістів. Так, старший технолог Марія Курак працює тут майже 32 роки. Та й інші працівники мають 10-15 років трудової біографії у кооперативній пекарні, люблять свою професію, відчувають відповідальність за головний продукт для людей.
– У колективі сьогодні майже 30 працівників – від пекарів, дроворубів до водіїв спеціалізованого автотранспорту, – каже Ігор Панів, заступник директора підприємства. – Це наш золотий фонд, який дає фору багатьом виробникам хліба з інших структур, у яких іноді технологічне устаткування краще. Хоча, як на мене, в такій справі, як хлібопечення, головними є спеціалісти. Можна мати найсучасніші автоматизовані лінії, комп’ютерне забезпечення, а продукція може бути неякісною. На кшталт того, як серед великої кількості ресторанів ми вибираємо один, де смачні страви. Сьогодні, коли в країні триває війна, пекти смачний хліб особливо важливо.
Продукція кооперативної пекарні має попит серед місцевого населення. Полюбилася вона також сотням внутрішньо переміщених осіб із районів бойових дій, які тимчасово живуть у районі. Регулярно продукцію пекарні відправляють бійцям на фронт. Ось і напередодні Великодня понад сотня смачних духмяних пасок поїхали на схід, у район бойових дій. Кілька днів тому пекарі, технологи підприємства провели цікавий захід для вчителів місцевих ліцеїв, для переміщених осіб, яким запропонували власноруч спекти популярні нині круасани. Звісно, підготувати сировину, замісити тісто допомогли пекарі, а от формуванням, випіканням виробів займалися вчителі та гості. Успіх заходу був колосальний, адже більшість учасників майстер-класу чи не вперше побували на хлібопекарському підприємстві й власноруч виготовили смачну продукцію.
Щомісяця спілчанська пекарня виробляє до 35-40 т хлібобулочних, кондитерських виробів близько 35 найменувань. Аби зменшити енергетичну залежність, пекарня вже кілька років працює на дровах, а буквально за кілька місяців до війни запустила випікання продукції з застосуванням паливних пелетів.
– Із дровами було сутужно, їх просто не можна було легально ніде придбати, потрібен був дозвіл аж зі столиці, – розповідає головний бухгалтер підприємства Ярослава Веренько, – але тут руку допомоги нам подав голова Вижницької районної військової адміністрації Михайло Чорней, котрий звів нас із місцевими лісівниками, і ті погодилися реалізувати підприємству відповідну кількість деревини. Тепер у нас кількамісячний запас палива. Маємо достатню кількість і борошна різних ґатунків. Завдяки плідній багаторічній співпраці з його виробниками вдалося без проблем виконати нашу спільну угоду.
– Не знаю, як інші учасники хлібобулочного ринку виготовляють сухарі, мабуть все ж таки з нереалізованого черствого хліба, а наші сухарі сушимо ледь не зі свіжої продукції, спеціально спеченого для цієї мети хліба, – коментує Ігор Панів, – що робить наші вироби якісними. Про це можу говорити з гордістю, адже маємо позитивні відгуки з фронту, куди часто відправляємо їх із гуманітарним вантажем.
– Хлібокомбінат працює за спрощеною системою оподаткування і дотепер сплачував 5% податку з обсягів виробництва, – ділиться досвідом Ярослава Веренько. – Завдяки новому законодавчому акту у воєнний час із першого квітня підприємство перейшло на оплату 2% податку. Зекономлені кошти дали змогу підтримувати стабільну ціну на продукцію і не допустити її підвищення через зростання вартості енергоносіїв, витратних матеріалів та сировини. А також отримати більше коштів для благодійних цілей, в тому числі для продукції ЗСУ, переміщеним особам. Зростання обсягів реалізації хлібобулочної продукції кожного місяця – 9-12%. І, що чи не найголовніше, практично немає повернення торгівлею нереалізованих виробів. Їх просто не існує в природі, адже спеціалісти підприємства відпрацювали з роздробом механізм, який дає змогу щодня формувати асортимент залежно від замовлень торгівлі та попиту населення.
Незважаючи на всі негаразди воєнного часу, ціни на сировину і енергоносії, підприємство працює рентабельно, немає невиконаних зобов’язань перед бюджетами різних рівнів, регулярно виплачується заробітна плата, розроблено механізм економічної зацікавленості кожного працівника, знаходимо ресурси для належної підтримки матеріально-технічної бази, ремонту технологічного обладнання тощо. Як на мене, успішна робота вашківецьких пекарів – позитивний приклад для хлібопекарської галузі інших регіонів.
Михайло Мазур
Заступник директора Вашківецького хлібокомбінату Ігор Панів разом із головним бухгалтером Ярославою Веренько аналізують результати роботи підприємства.
Великодні паски кооперативної пекарні, які відправили на фронт бійцям.
Старший технолог виробництва Марія Курик (ліворуч) та формувальниця Сільва Колотило оглядають свіжовипечені паски
Чергова трудова вахта працівників хлібопекарні
З сайту Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств