Eng
87

У ПУЕТ говорили про європейські вимоги щодо безпечності харчових продуктів

12 березня 2019 року в Полтавському університеті економіки і торгівлі у процесі реалізації проекту Європейського Союзу «Удосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» відбулася публічна лекція на тему «Європейські вимоги безпечності харчових продуктів: від ферми до виделки».

Лекція відбулася в рамках прийнятої в університеті Концепції практико-орієнтованого навчання та на виконання Меморандуму про співпрацю з ГО «Український центр європейської політики».

На заході були присутні студенти та викладачі Полтавського університету економіки і торгівлі, Полтавської державної аграрної академії, Полтавського кооперативного коледжу.

Спікерами лекції були експерти проекту Яна Добідовська та Юрій Оглашенний. Вони розповіли про зміни в харчовому законодавстві, пов’язані з євроінтеграційними процесами в Україні. Яна Добідовська зазначила, які саме закони та нормативні акти прийняті на виконання Розділу 4 Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом. Зокрема, нове законодавство передбачає впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (HACCP) усіма операторами ринку харчових продуктів. Зміни прийнято також щодо марковання харчових продуктів, спрямовані на надання більш точної інформації про товар для споживачів.

Юрій Оглашенний детальніше ознайомив присутніх із принципами систем HACCP та простежуваності. Використовуючи кейсові методики, лектор пояснив специфіку контролю безпечності харчових продуктів у процесі їх виробництва. Адже система HACCP  докорінно змінює наявні дотепер підходи до контролю за безпечністю харчових продуктів. Одним із її постулатів є теза: «Краще запобігати, аніж інспектувати!».

БІЛЬШЕ НОВИН