Захисти кваліфікаційних робіт освітніх програм «Технології в ресторанному господарстві», «Технологічна експертиза, якість і безпека харчової продукції», «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса»

У період з 24 по 29 січня 2025 року відбулися захисти кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти зі спеціальності 181 Харчові технології освітніх програм «Технології в ресторанному господарстві», «Технологічна експертиза, якість і безпека харчової продукції», «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса». До захисту було допущено 47 здобувачів, серед яких 24 здобувачі денної форми освіти і 23 здобувачі – заочної форми освіти.
Головою комісії була Мацук Юлія Анатоліївна – доцент кафедри харчових технологій, кандидат технічних наук, доцент Дніпровського національного університету ім. О. Гончара.
Члени комісії:
Хомич Галина Панасівна, професор кафедри харчових технологій і ресторанного господарства, доктор технічних наук, професор.
Тюрікова Інна Станіславівна, професор кафедри харчових технологій і ресторанного господарства, доктор технічних наук, професор.
Олійник Людмила Борисівна, доцент кафедри харчових технологій і ресторанного господарства, кандидат технічних наук, доцент.
Чудові результати продемонстрували здобувачі заочної форми освіти, котрі мають достатні практичні навики, які були підтверджені проведеними науковими дослідженнями представленими у кваліфікаційних роботах. Отримали дипломи з відзнакою і відмінні оцінки, підтвердивши свої досягнення впродовж навчального періоду, Солдатенко Оксана, Герман Аліна, Святелик Оксана, Тарабаріна Наталія, Тимощук Маргарита ОП «Технології в ресторанному господарстві», Артемова Оксана, Демченко Тетяна, Пікалов Олександр, Радько Руслана, Опря Марина ОП «Технологічна експертиза, якість і безпека харчової продукції». У більшості здобувачів були блискучі доповіді і вони вільно володіли результатами проведених досліджень.
Представлені до захисту кваліфікаційні роботи відзначені актуальністю, мають наукову цінність і практичну значущість. Більшість виконані в рамках науково-дослідної теми кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства ПУЕТ «Розроблення та вдосконалення технологій харчових продуктів з використанням вторинної сировини» (державний реєстраційний номер 0121U113848) і підтверджують доцільність застосування ресурсозберігаючих та матеріалоємних технологій. Використання відходів у вигляді вторинної сировини – це важлива і надзвичайно гостра проблема, яка розглядається світовою спільнотою, тому що дозволяє шляхом запобігання утворенню відходів зменшити обсяги використання первинної сировини і паралельно збільшити обсяги відходів, які характеризуються харчовою та біологічною цінністю, і можуть отримати повторне використання в технології отримання харчових продуктів.
Значна частка кваліфікаційних робіт була присвячена використанню дикорослої та нетрадиційної сировини в рецептурних складах харчових продуктів з метою підвищення їх харчової та біологічної цінності. Зокрема, продуктів переробки плодів кизилу, хеномелесу, глоду в технології десертних виробів (здобувач Вовк Дарія), соусів (здобувач Овсієнко Андрій), м’ясних напівфабрикатів (здобувачі Бондаренко Денис, Марченко Олег, Калачик Вікторія), дріжджових виробів (здобувач Кошевий Денис) та інші. Результати проведених досліджень з удосконалення технології хлібобулочних виробів за рахунок використання вторинної рослинної сировини отримані здобувачем Богинським Максимом пройшли апробацію у виробничих умовах.
Не менш цікавими були захисти здобувачів стосовно розроблення та удосконалення системи НАССР на підприємствах харчової промисловості: спреду «Особливий» для оператору ринку ТОВ «КРЕМА ПРОДОТТІ» (здобувач Лебедь Владислав), гірчиці класичної на потужності ТОВ «КОМПАНІЯ «КАМА» (здобувач Босенко Віталій), кондитерських борошняних виробів Київського булочно-кондитерського комбінату (здобувач Балась Анастасія) та інші.
Здобувачі підтвердили отримані знання і продемонстрували здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформаційних джерел, проведення дослідження на відповідному рівні, генерування нових ідей, представлення результатів наукових досліджень, забезпечення якості та безпечності харчових продуктів під час впровадження технологічних інновацій на підприємствах галузі, удосконалення існуючих та розроблення нових технологій, що дозволило їм отримати відповідні програмні результати навчання за обраними освітніми програмами.
Щиро вітаємо магістрів із успішним завершенням навчання! Бажаємо щасливої життєвої долі, нерозривного зв’язку з рідною кафедрою, реалізації набутих знань та вмінь!








