Eng
285

Академічна спільнота Полтавського університету економіки і торгівлі долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності 2023 в рамках Тижня медіаграмотності

Велика читальна зала ПУЕТ ледь вмістила всіх охочих взяти участь чи не в наймасштабнішому флешмобі  українців – написанні  Радіодиктанту національної єдності. Спочатку присутні жваво обговорювали можливі варіанти тексту, хтось гортав словник… Коли пролунали перші слова диктанту, в приміщенні запала тиша – таким близьким та емоційним виявився текст «Дороги України». Кожен з присутніх уявив собі дорогу до рідного дому і дороги України. Текст диктанту дуже просто говорить про головне – за що ми боремося, що ми захищаємо, чого ми прагнемо – «в своїй хаті своєї правди, сили і волі».

Віта Сарапин – доцентка кафедри педагогіки та суспільних наук ПУЕТ:

Ми пишемо диктант не для того, щоб отримати певну оцінку. Оцінку ми вже самі собі поставили, зібравшись тут. Ми беремо участь у флешмобі, до якого долучаються українці з усього світу. І не тільки українці. Ми пишемо цей диктант для того, щоб заявити про себе мовою і культурою, заявити про свою ідентичність і свою єдність.

Олена Яріш – завідувачка кафедри фінансів та банківської справи ПУЕТ: Це мій перший досвід написання Радіодиктанту національної єдності. Дуже хвилюючі відчуття, особливо зважаючи на тему диктанту – «Дороги України». Вважаю, що долучилася до великої справи, яка об’єднує наш колектив і всіх українців.

Діна Сичук – студентка 2 курсу ПУЕТ: Цей диктант для мене був один з найемоційніших і, як на мене, один з найвдаліших – влучно підібрали і диктора, і сам твір,  який відображає нашу дійсність. Текст викликав позитивні емоції – надію на Перемогу, заспокоєння, відчуття рідного дому.

Після написання Радіодиктанту національної  єдності, аркуші з текстом відправили організаторам – на Українське радіо. Там команда  філологів і вчителів перевірить роботи. Можливо, серед присутніх є ті, хто не зробив жодної помилки в тексті. Але, за будь-яких обставин, всі  учасники цього флешмобу були об’єднані мовою!  

Така акція, що відбулася в рамках Тижня медіаграмотності, має консолідуючий характер і для нації загалом, і конкретно для академічної спільноти ПУЕТ.

Також протягом Тижня медіаграмотності, що триває в Україні з 23 до 29 жовтня, студенти ПУЕТ склали Національний тест з медіаграмотності. Таким чином вони долучилися до національного проєкту з інформаційної та медійної грамотності Міністерства культури та інформаційної політики і підтримали ініціативу організаторів Глобального тижня медіаграмотності 2023.

Учасникам тестування пропонували відповісти на 34 питання, серед яких: як не стати жертвою фішингу, що є мовою ворожнечі, яка інформація маніпулятивна, варто чи не варто довіряти певним каналам в Телеграм? Найлегшими для студентів виявилися питання про штучний інтелект. Адже новітню технологію молодь вже освоїла й активно користується її можливостями.

Щоб відповісти на 34 питання тесту, автори відвели 45 хвилин. ПУЕТівці завдання виконали за 20 хвилин. Кількість правильних відповідей – від 25 до 27. Тобто – майже гуру медіаграмотності! З чим і вітаємо учасників Національного тестування з медіаграмотності Полтавського університету економіки і торгівлі!

БІЛЬШЕ НОВИН