Eng
226

Про підсумки другого року проекту Еразмус+ «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»

15 грудня 2021 року відбулося підсумкове заняття  за курсом «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Навчальний курс був створений та імплементується в рамках реалізації проекту Жан Моне Модуль Програми Європейського Союзу Еразмус+. Проект з 2020 року реалізує Полтавський університет економіки і торгівлі.

Понад 60 операторів ринку харчових продуктів з усієї України пройшли навчання за курсом. Серед учасників – представники різних сфер ринку харчової продукції, зокрема виробники,  ресторатори, агропродовольчі ринки та постачальники продукції. Варто відзначити, що застосування системи НАССР є обов’язковим згідно законодавства України для всіх операторів ринку харчових продуктів. Така вимога продиктована положеннями Угоди про Асоціацію України та Європейського Союзу. 

Курс «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» складався з чотирьох змістових модулів:

  • Вивчення європейського законодавства у галузі безпечності харчових продуктів – у цьому модулі були розглянуті основоположні директиви та регламенти ЄС щодо харчової безпеки, а  також розділи нормативного документу Codex Alimentarius.
  • Основні поняття системи НАССР. У модулі закцентована увага на кращі європейські практики впровадження системи, а також вимоги до системи НАССР у контексті реформування українського харчового законодавства.
  • Програми-передумови системи НАССР – практично розглянуті базові програми-передумови, дотримання яких регламентується законодавчо.
  • Практичні аспекти впровадження системи HACCP операторами продовольчого ринку – європейський досвід – детально розглянуті 12 кроків та 7 принципів системи НАССР.

Окрім занять в режимі онлайн, слухачі мали змогу пройти дистанційний курс, який був націлений на практичне розроблення системи НАССР. В результаті цього, учасники змогли підготувати пакет документів для впровадження системи управління безпечністю на власних підприємствах.

Тренерами проекту були викладачі «Школи НАССР» Полтавського університету економіки і торгівлі: Аліна Ткаченко, Олена Горячова, Юлія Басова, Людмила Губа та головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Катеренчук.

Загалом проект розраховано на 3 роки. Завдання проекту полягають у поширенні європейського досвіду управління безпечністю харчових продуктів на принципах HACCP та навчанні виробників продуктів харчування з європейського досвіду та європейських вимог у харчовому законодавстві. Наразі команда проекту працює над розробкою посібника для операторів ринку харчових продуктів щодо впровадження системи НАССР.

Довідково. Угоду про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони було ратифіковано Верховною Радою України 16 вересня 2014 року.

Найбільшим за обсягом і найважливішим за економічним значенням є Розділ ІУ “Торгівлі і питання, пов‘язані з торгівлею” Угоди про асоціацію. Саме в цьому розділі зазначені основні вимоги до реформи харчового законодавства.

В 2016 році Уряд ухвалив Всеохоплюючу стратегію імплементації Глави IV “Санітарні та фітосанітарні заходи” Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею Угоди про асоціацію».

В цьому документі міститься графік адаптації вітчизняного законодавства у сферах санітарних та фітосанітарних заходів та забезпечення якості і безпечності харчових продуктів зокрема до законодавства Європейського Союзу.

Крім того, Кабінет Міністрів в жовтні 2017 року затвердив План заходів з виконання Угоди про асоціацію, розроблений Міністерством економічного розвитку та торгівлі України та Урядовим офісом з питань координації європейської та євроатлантичної інтеграції та спрямований на забезпечення безперервності процесу виконання зобов’язань України протягом всього періоду дії Угоди.

У відповідності до плану імплементації Угоди про асоціацію в Україні до 2017 року вже прийнято низку законодавчих актів, які закладають основу для реформування системи гарантування безпечності харчових продуктів шляхом реалізації основних європейських принципів і практик.

БІЛЬШЕ НОВИН