Eng
41

26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу

Сьогодні в Україні відзначають 38-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС – найбільшої техногенної катастрофи людства.

26 квітня 1986 року, під час невдалого експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції,  сталися два вибухи і в атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Потужний̆ циклон проніс радіоактивні речовини, які осідали на землю та проникали у воду, не тільки Україною, а й територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії. Аварія забрала життя десятків тисяч людей і завдала непоправної шкоди екології Європи, а також  сильно підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики. З 1986 по 2002 рік у світі не побудували жодної атомної електростанції.

Щоб запобігти подібним трагедіям у майбутньому, наприкінці 1986 року четвертий реактор ЧАЕС накрили спеціальним “саркофагом”. В наші дні Чорнобильська АЕС – станція, яка не працює. Фактично, це сховище радіоактивних відходів у різних формах.

Міжнародний день памʼяті про аварію на ЧАЕС є нагадуванням не тільки про найбільшу в історії людства техногенну катастрофу. Це і день пам’яті про мужніх людей: пожежників, персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС — усіх, хто ціною власного життя захистили людство від смертельної радіації.

БІЛЬШЕ НОВИН