Eng
78

ХLVІІ наукова студентська конференція «Актуальні питання розвитку науки та забезпечення якості освіти у ХХІ столітті»

25 квітня у Полтавському університеті економіки і торгівлі відбулася ХLVІІ наукова студентська конференція «Актуальні питання розвитку науки та забезпечення якості освіти у ХХІ столітті» (згідно з підсумками науково-дослідних робіт студентів за 2023 рік).

Цьогоріч захід провели за сприяння Державної наукової установи  «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України. Також наших постійних партнерів – заклади вищої освіти України (Львівський торговельно-економічний університет, Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Полтавський державний аграрний університет, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка) та закордонні (Євразійський національний університет імені Л. М. Гумільова, Університет національного і світового господарства, Кооперативно-торговий університет Молдови, Таджицький державний університет комерції).

Розпочалася конференція із пленарного засідання, участь у якому взяли близько 200 осіб офлайн та понад 80 онлайн.

Організатори висловили слова вдячності студентам за виявлені активності та інтерес до наукових пошуків; науковим керівникам – за підтримку, допомогу в проведенні досліджень, написанні тез.

Безумовно, особливі слова вдячності звучали на адресу всіх захисників та захисниць, завдяки яким ми маємо можливість навчатися, проводити наукові дослідження, розвиватися і просто жити.

Хвилиною мовчання присутні на конференції вшанували пам’ять полеглих у боротьбі за незалежність України.

З вітальним словом до учасників зібрання звернулася перша проректорка університету, д. е. н., професорка Наталія Педченко. Вона акцентувала на важливості науково-дослідної роботи здобувачів вищої освіти, майбутніх висококваліфікованих фахівців, які розвиватимуть культурний та економічний потенціал України. Про важливість та роль науки для здобувачів вищої освіти говорив Голова Наукового товариства студентів Данило Андрійович Посполітак (група ПТЛ б -11).

На пленарному засіданні виголосили доповіді з актуальних наукових проблем. Зокрема, йшлося про: діяльність навчального юридичного центру «Правова студія» Полтавського університету економіки і торгівлі в умовах воєнного стану (доповідач – Вісич Єлизавета Віталіївна,  ПР б-21, керівник – Орел Вікторія Анатоліївна, старший викладач); концепцію відкритого банкінгу України та перспективи впровадження (доповідач – Бугаєвський Микола Ігорович, ФКб-41, керівник – Яріш Олена Валентинівна, к. е. н., доцент); значення лідерства у розвитку студентського самоврядування (доповідач – Шестопал Єлизавета Володимирівна, ГРС б – 11, керівник – Нестуля Світлана Іванівна, д. п. н., доцент); Is Australian English more like British or American? (доповідач – Циніцький Антон Богданович,  ФІЛ б-41, керівник – Кононенко Олена Анатоліївна, асистент).

Вперше на конференції дослідження на патріотично-виховну тематику презентували у вигляді виконання пісні «Пісня буде поміж нас», яка 40 років тому стала символом українськості. Пісня, через яку влада СРСР утискала Івасюка і вбила хітмейкера тільки за те, що він писав українською. Студентка групи Мб-11 Ряднина Вікторія Миколаївна спільно з науковим керівником д. е. н., професором Карпенко Наталією Володимирівною провели наукове дослідження на патріотичну тематику «І музика може стати зброєю».

Наукова конференція продовжилася на засіданнях 19 секцій у змішаному форматі (офлайн та онлайн):

  1. Якість вищої освіти: проблеми, виклики перспективи.
  2. Сучасні виклики та пріоритети розвитку фінансів, обліку, контролю та аналізу.
  3. Право й суспільство: історія та сучасність.
  4. Актуальні проблеми комунікативної та професійної компетенції: мовний і соціокультурний аспекти.
  5. Актуальні проблеми лінгвістики.
  6. Сучасні імперативи глобального економічного середовища.
  7. Проблеми та перспективи економіки і кібернетики.
  8. Менеджмент розвитку соціально-економічних систем.
  9. Лідерство та особистісний розвиток.
  10. Управління персоналом в умовах змін.
  11. Комп’ютерні науки, інформаційні технології, математика та фізика.
  12. Маркетингова діяльність підприємств: сучасний зміст.
  13. Актуальні проблеми товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи.
  14. Проблеми та перспективи розвитку готельно-ресторанного господарства.
  15. Актуальні питання сталого розвитку туризму.
  16. Актуальні проблеми і перспективи розвитку харчових виробництв і ресторанного господарства.
  17. Патріотичне виховання в сучасному педагогічному процесі як складова національної безпеки незалежної України.
  18. Психологія. Педагогіка. Фізична культура і спорт: стан, проблеми, перспективи.
  19. Сучасні проблеми організації торгівлі.

До програми конференції включено 321 доповідь здобувачів вищої освіти Полтавського університету економіки і торгівлі та закладів освіти з різних куточків України  (Харкова, Києва, Черкас, Запоріжжя, Львова, Хмельницького, Вінниці, Одеси, Тернополя, Луцька),  закордону (Латвії, Грузії, Польщі, Італії, Франції).

Згідно з підсумками конференції буде видано збірник тез доповідей учасників.

Проблеми, порушені авторами, вирізнялися актуальністю та новизною наукових підходів. Увагу зосереджено на висвітленні результатів наукових досліджень у різних галузях науки та якості вищої освіти.

Варто відзначити підвищений інтерес молоді до теми патріотичного виховання. І не дивно, адже сьогодні суспільство єднається вдячністю, пам’яттю і вірою в Перемогу України.

Слава Україні!

Героям Слава!

БІЛЬШЕ НОВИН