Таємниці «магічної» кухні на Summer Camp ПУЕТ 2024
Summer Camp ПУЕТ 2024 – це не тільки спілкування у молодіжному середовищі, спортивні активності та розширення кола комунікацій. Для молоді це ще й можливість набути нові знання та навички, що допоможуть покращити якість їхнього життя. На «магічній» кухні, на приклад, учасники літнього табору опановували методи визначення якості найпопулярніших серед молоді продуктів – кетчупу, майонезу, солодких газованих напоїв, морозива, чаю та кави. Перед тим, як почати експериментувати, організатори провели первинний інструктаж щодо техніки безпеки в хімічній лабораторії. Зразки для досліджень обирали рандомно у навколишніх магазинах.
«Спілкуючись з молоддю, визначаємо теми, які їм найцікавіші. Ми обрали, так би мовити, «літні» теми. Навчили, як перевірити якість харчових продуктів за допомогою тих реактивів, що є вдома у кожного (вода, харчова сода, розчин йоду), надзвичайно важливі. Діти користуватимуться набутими знаннями, навчать цьому своїх однолітків і батьків. У нас була комплексна експертиза – етикетки, маркування, збіг з нормативними документами, фізико-хімічні експерименти і дегустація кожного продукту», – розповіла старша викладачка кафедри товарознавства, біотехнологій, експертизи та митної справи ПУЕТ, Надія Гнітій.
Одна з представниць літнього табору професійно проводить чайні церемонії. Тож учасники Summer Camp ПУЕТ 2024 не тільки навчилися визначати якість традиційних і трав’яних видів чаю, а й опанували таємниці чайного етикету.
Під час одного з майстер-класів пролунав сигнал повітряної тривоги. Тому, «магічна кухня» Summer Camp ПУЕТ 2024 передислокувалася до облаштованого укриття Полтавського університету економіки і торгівлі, де й продовжили досліди. Для експериментів взяли один з найпопулярніших продуктів влітку – морозиво пломбір різних торгових марок.
«Провели експрес хімічну експертизу на наявність домішок крохмалю у морозиві. Ми навчали дітей, як це можна зробити навіть у себе вдома за допомогою, наприклад, йоду, який при взаємодії з крохмалем змінює колір. Потім досліджували інші популярні серед молоді продукти – кетчупи і майонези. Перевіряли також на наявність крохмалю у цих харчах. Крохмаль був у всіх зразках, крім одного», – ділиться невтішними результатами експрес-досліджень старша викладачка кафедри товарознавства, біотехнологій, експертизи та митної справи ПУЕТ – Надія Гнітій. Втім, молодь від майстер-класу в захваті. Більшість присутніх подібне дійство побачили вперше.
«Вразив експеримент з морозивом. Не очікувала, що все так погано з якістю. Дуже цікавий івент. Тепер буду вдома перевіряти усі свої продукти!», – не приховує емоцій учасниця Summer Camp ПУЕТ 2024 з Миргорода – Софія Шевченко.
«В такому таборі я вперше. Навіть не очікувала, що в Summer Camp ПУЕТ 2024 все буде так цікаво. Прямо – вау! Вразили експерименти з напоями та морозивом. А ще вражена самим університетом – потужний і тут багато різних спеціальностей», – додає Софія Гавришенко з Донецької області. Докладніше про те, як визначати якість товарів, робіт та послуг навчають у Полтавському університеті економіки і торгівлі на спеціальностях 181 «Харчові технології», 076 «Підприємництво і торгівля», 241 «Готельно-ресторанна справа» тощо.
Ввечері на учасників Summer Camp ПУЕТ 2024 чекав справжній сюрприз від Студентської ради університету: екскурсія найстарішою рукотворною пам’яткою садово-паркового мистецтва обласного центру – Полтавським міським парком культури і відпочинку «Перемога».
Долучайтеся до участі у Summer Camp ПУЕТ 2024! Зробити це можна після реєстрації за покликанням. А ліпше завітайте до університету!
У ПУЕТ цікаво, весело та безпечно!